maanantai 5. joulukuuta 2016

Max Barry: Jennifer Valtiovalta

Tämä on kirja, josta en ole aivan varma olenko lukenut sen joskus. En millään muista, mutta "15 vuotta työttömänä" -kansiossa tietokoneellani on kirjasta pari sitaattia:

"Ennen kuin USA-maista poistettiin verot, niin jos joku oli työttömänä, niin valtio otti rahaa työssäkäyviltä ja antoi sen työttömälle. Siis, niinku, mitä hyödyttömämpi oli niin sitä enemmän sai rahaa.

Jotkut pitävät veroja hyvänä juttuna, koska siten saadaan rahaa ihmisille joilla ei sitä ole. Mutta sellaiset ihmiset ovat laiskoja tai typeriä niin että miksi heille pitäisi antaa muiden rahoja."

Näin lausuu kirjassa Hayley McDonald's kouluesitelmässään kapitalismin hyvistä puolista. Hänen sukunimensä on McDonald's, koska hän käy ko. yrityksen omistamaa koulua.

Kuten siitä jo arvata saattaa, kirja (kirjoitusvuosi 2003) sijoittuu määrittelemättömään lähitulevaisuuteen, jossa maailma on jakautunut USA-maihin, muihin kuin USA-maihin (EU ja Kiina) sekä sekalaisiin eli tuntemattomiin (suurin osa Afrikasta ja Lähi-Itä). USA-maissa jopa hallinto on yksityistetty, verot poistettu kokonaan, kaikki käyvät töissä (tai koulussa) ja saavat sukunimensä sen mukaan. John Nike tai Billy NRA voivat tappaa jonkun ja riittää, kun korvauksista sovitaan uhrin lakimiehen kanssa. Ei yhteiskunnan sekaantumista asioihin.

Kirjan nimihenkilö Jennifer on todella sukunimeltään Valtiovalta, sillä hän on töissä jonkintapaisessa hallinnon jäänteessä. joka yrittää puuttua räikeimpiin yritysten väärinkäytöksiin, kuten murhiin markkinointikampanjointitarkoituksessa.

"Katsokaan, minä en suunnittele tässä ensi vuoden mainoskampanjaa, vaan minä haluan päästä eroon Valtiovallasta, joka on kaikkien aikojen suurin este kaupankäynnille. Sitä ei voi tehdä ilman että sattuu kaikenlaista ikävää. Aivan, joitakin ihmisiä kuoli, Mutta ajatelkaa hyötyä! Tehkää kustannus / hyötyanalyysi! Ehkä jotkut teistä ovat unohtaneet mitä yhtiöt oikein tekevät. No, minäpä muistutan: ne tekevät niin paljon rahaa kuin mahdollista. Jos ne eivät siinä onnistu, sijoittajat kaikkoavat. Niin yksinkertaista se on. Me olemme kaikki pelkästään rahasammon rattaita."

Kirjassa on globalisaatiokritiikkiä, mutta enimmäkseen se on melko tavallinen rikosjännäri. Ei huono lajissaan, mutta ei tainnut aikanaan myydä kovin hyvin, koska muita australialaisen Max Barryn teoksia ei ole suomennettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti