torstai 10. marraskuuta 2016

Minun vaalianalyysini

Pari päivää piti sulatella, ennen kuin sai ajatuksia edes vähän kasaan tästä vuoden katastrofista: USAn presidentinvaaleista. Kun oli selvinnyt siitä järkytyksestä, että Donald Trumpin kaltainen öykkäri yleensä valittiin republikaanisen puolueen presidenttiehdokkaaksi ja seurannut hänen kannatuksensa nousua, ei tiistain vaalitulos ollut enää niin valtava yllätys.

Tokihan olin toivonut, että Hillary Clinton voittaisi vaalit. Ja hänhän sai enemmän ääniä kuin Trump, mutta USAn älyttömän vaalitavan vuoksi hävisi silti. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kuinka monta kertaa näin pitää käydä, ennen kuin muuttavat siellä vaalitapaa?

Vaalitulos vertautuu (vain isommassa mittakaavassa) Suomen eduskuntavaalien "jytkyyn" eli Perussuomalaisten yllättävään vaalimenestykseen v. 2011. Ylen Politiikkaradiossa 9.11. Lenita Toivakka kutsuikin Trumpin vaalivoittoa "trytkyksi", Äänestäjät olivat tyytymättömiä yhteiskunnan nykytilaan ja uskoivat populistisia vaalipuheita ja -lupauksia. Tietenkin käy niin, ettei Trump (kuten ei Timo Soinikaan) pysty lunastamaan lupauksiaan, ja kannatus laskee nopeastikin. Neljän vuoden päästä häntä ei todennäköisesti valita uudelleen kun totuus on paljastunut.

Perussuomalaiset lupasivat voittaessaan "heittää Suomesta pois kaikki maahanmuuttajat ja pakolaiset, joiden työt sitten jäisivät suomalaisille työttömille" (anteeksi yksinkertaistus, mutta näinhän se oli). Vaikka suomalaisilla on ilmainen pääsy hakemaan tietoa ja faktaa, monet sitä eivät selvästikään tehneet, vaan äänestivät hyväuskoisesti PerSuja. Ja pettyivät, kun lupauksia ei täytytty ja samaan aikaan iski vielä historian suurin turvapaikanhakijaryntäys.

No, jos PerSujen äänestäjät olisivat vaivautuneet miettimään asiaa tarkemmin, he olisivat voineet ihan itse huomata, että a) yksi puolue ei voi yksin tehdä kovin suuria päätöksiä, b) isolla osalla Suomessa asuvilla entisillä pakolaisilla (esim. somalit) on joko pysyvä oleskelulupa tai jopa kansallisuus (suuri osa on myös syntynyt Suomessa) eikä ole mitään laillista mahdollisuutta "heittää" heitä pois maasta ja c) valitettavasti varsinkin somalien työttömyysprosentit ovat huikeita, heiltä ei kovin montaa työpaikkaa suomalaisille pitkäaikaistyöttömille irtoaisi.

Trump lupasi vaalikampanjassaan amerikkalaisille samankaltaista: heittää maasta ulos laittomat siirtolaiset (enimmäkseen Meksikosta ja muista Väli-Amerikan maista), rakennuttaa muuri Meksikon rajalle sekä tuoda takaisin (metalli- ja autoalan) työpaikat, jotka on siirretty tuotantokustannuksiltaan halvempiin maihin.

USAssa on arviolta noin 12 miljoonaa laitonta siirtolaista. Mahtoiko kukaan Trumpin äänestäjä todella miettiä, miten tuollainen ihmismäärä poistetaan maasta ja mitä siitä seuraa? Eipä tainnut.

Entäs se muuri? Rajalla on jo nyt järeää piikkilanka-aitaa, josta tosin mennään sekä läpi että ali. Muurin rakentamisen jälkeen yritettäisiin myös ali, ja ohi, eli meren kautta. Laiton siirtolaisuus on kyllä ongelma monella tavalla, myös niille jotka ovat onnistuneet pääsemään rajan yli ja asuneet jo vuosia USAssa. Mutta ratkaisu on joku muu kuin muuri tai harkitsematon ulosheitto.

Ja ne työpaikat? Eivät tule takaisin presidentin päätöksellä eikä vaatimuksella.

Mikä sitten on Suomelle pahinta? Pitää muistaa, ettei USA edelleenkään ole diktatuuri eikä sellaiseksi muuttumassa, itänaapurissa sen sijaan on yksi sellainen. Ja se on Suomelle edelleen yhtä vaarallinen tai vaaraton riippumatta siitä, kuka USAn presidenttinä on. Natoon Suomen olisi pitänyt tietenkin liittyä jo ajat sitten, mieluiten vuonna 1995 Natoon eikä EUhun. Mutta kun ei niin ei, Suomi halusi "pitää mahdollisuuden avoinna" ja olisi pitänyt seuraavat neljä vuottakin, mikäli Clinton olisi valittu. Nyt saattaa olla liian myöhäistä, tai ainakin seuraavat neljä vuotta mahdotonta.

Myös taloustaantumaa on ennustettu Trumpin valinnan vuoksi. Minä kysyn, että mitä taantumaa? Olen elänyt samaa taantumaa jo vuodesta 1992...että se siitä taantumasta!

Itse en muuta suhtautumistani Yhdysvaltoihin tämän vuoksi, olisin edelleen valmis matkustamaan sinne koska vain. Ensi vuodeksi suunnittelmani matka toteutui jo alkukesästä, silloin sanoin vitsinä, että pitää mennä nyt; jos Trump valitaan presidentiksi, niin ei tiedä pääsekö sinne enää ensi vuonna. Valitettavasti vitsi muuttuikin todeksi, ainakin sen valinnan osalta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti