torstai 17. joulukuuta 2015

Luumukakku ja luumusydämet

Muistan joskus tehneeni tälläisen, mutta sitten en löytänytkään ohjetta eilen mistään. Lopulta sentään Googlesta, taisi olla Savon Sanomien ohje muutaman vuoden takaa:

200 g kuivattuja luumuja
1 dl glögiä (tai rommia*)
200 g margariinia
2 dl fariinisokeria
1 tl vanilliinisokeria
2 munaa
1 tlk ranskankermaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Liota pilkotut luumut yön yli glögissä. Vaahdota margariini ja sokeri, lisää munat, ranskankerma ja muut aineet, lopuksi liotetut luumut. Paista 175 asteessa noin tunti.

Leivoin myös vaaleita pikkuleipiä, joiden väliin tulee luumumarmeladia. Ohje on ikivanha:

250 g margariinia
1½ dl sokeria
1 muna
2 tl vanilliinisokeria
1 tl leivinjauhetta
4 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja

Pehmeä margariini (älä sulata!) ja sokeri sekoitetaan ja lisätään muut aineet. Annetaan jähmettyä jääkaapissa noin tunti ja leivotaan pipareiksi. Paistetaan 200 asteessa muutama minuutti.

Kuten kuvasta näkyy, tein koemielessä taikinasta myös muutaman joutsenen. Ei kannata, taikina on kypsaänäkin niin haurasta, että kaulat katkesivat, ja sitäpaitsi piparit kypsyvät äkkiä liikaa.

*Kuka malttaisi tuhlata rommia luumujen liotukseen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti