maanantai 23. syyskuuta 2013

Työttömien ja suomen kielen kidutusta

"Harva asia tässä maassa herättää yhtä paljon poliittisia intohimoja kuin sosiaaliturvaan liittyvät ennakkoluulottomat muutosideat.

Yleensä on tarvittu vain yksi sana, ”vastikkeellisuus”, ja heti on alettu puhua ”köyhien kyykyttämisestä”. Meillä kun on totuttu ajattelemaan, että vastikkeellisuus kuuluu palkkatyöhön, ei syyperusteiseen sosiaaliturvaan.

Jotain näyttää nyt tapahtuneen asenteissa, sillä sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon kaavailema työttömien velvoitetyö on otettu vastaan varovaisen myönteisesti." (Aamulehti 23.9.2013)

Niin, työttömien osaksi ensi vuonna lankeava velvoitetyö eli kammottavan uudissanan mukainen "osallistava sosiaaliturva" on tietenkin otettu kaikkien työssäkäyvien kunnon kansalaisten taholta vastaan myönteisesti. Työttömiltä ei ole kysytty, ei tietenkään.

Ideahan on, että työtön voidaan pakottaa tekemään ilmaiseksi mitä tahansa "työtä", mitä kukaan muu ei ehdi/halua/viitsi tehdä edes rahalla. Jos ei tee, otetaan rahat pois. Ja näistä osallistavista töistähän ei tiettävästi tule saamaan edes sitä yhdeksän euron ylläpitokorvausta, jonka nykyisin on saanut osallistuessaan "aktivointitoimenpiteisiin" (sääliksi käy suomen kieltä!).

Aamulehden pääkirjoituksessa myös muistutetaan, että "tarkkana tosin pitäisi olla, ettei velvoitetyö vääristä työmarkkinoita ja yritysten välistä kilpailua."  Noin ensilukemalta ajattelee, että tottakai se vääristää, kun työnantajille riittää ilmaista työvoimaa, niin miksi palkata ketään. Enemmän kun ajattelee, niin sama oikeus ilmaistyövoimaanhan tulee kaikille työnantajille, niin ei kai se sitten mitään vääristä. Työttömiä tietenkin tulee reilusti lisää; irtisanotun tilallehan voi aina ottaa vaikka kaksi "osallistujaa"!

Viime torstai A-Talk -ohjelmassa Risikko myös sanoi, että osallistaminen ei tietenkään koske niitä, jotka eivät kykene työhön, mutta on myös muita vaihtoehtoja, kuten mielenterveys- ja päihdekuntoutus. Siis jos et kykene töihin, olet automaattisesti joko hullu tai alkoholisti! Mitään fyysisiä työkykyesteitä siis ei tulla tunnustamaan.

Eniten tämän uuden lain myötä pelkään, että minutkin sitten määrätään vaikka jonnekin vanhainkotiin kokopäiväiseksi vanhusten nostelijaksi hoitajien avuksi. Jos sanon, että selkä ei kestä, niin ei sen todistamiseen riitä tiedot kahdesta selkäleikkauksesta, kun ei satu olemaan todistusta juuri siitä, että selkä ei kestä nostamista!

Nykyisin on voimassa velvoite ottaa vastaan töitä 80 km:n etäisyydeltä. Tulevan lain mukaan olisi velvoite ottaa vastaan töitä 1,5 tunnin joukkoliikennematkan päästä. Mitenkähän tuo sitten lopulta laskettaisiin? Kävelymatkat bussipysäkille, odotusajat...

Toiseksi eniten pelkään, että myös noihin "osallistaviin" töihin voidaan määrätä tuon 1,5 tunnin matkan päähän. Matkaakaan en jaksa, mutta entäs hinta? Bussilla asemalle, junalla Helsinkiin ja siellä bussilla tai metrolla jonnekin Vuosaareen maksaa yhteen suuntaan vähintään 15 euroa eli päivässä kolmekymppiä. Tekee viikossa 150 euroa ja kuukaudessa kivat 600! Ja työmarkkinatukihan oli vähän alle 520 euroa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti